Choral Evensong 22 mei 2016

Spetterende en sfeervolle muziek ‘for a great cathedral’

Stainer, John
John Stainer (1840-1901)

Choral Evensong op 22 mei met John Stainer en Jan Hage
De Engelse organist en componist John Stainer zong als chorister op 10-jarige leeftijd in St Paul’s Cathedral in Londen, waar hij na zijn studie en een baan als organist in Oxford, weer terug kwam om John Goss als organist op te volgen. Zijn muziek was zeer geliefd in zijn tijd, maar vandaag de dag een stuk minder.
In de Choral Evensong van 22 mei zingt de Schola Davidica zijn anthem ‘I saw the Lord’, gebaseerd op een apocalyptisch visioen van Jesaja waarmee die zijn roeping inleidt. De beeldende tekst spreekt van serafijnen, veel rook en vuur en roepen en schreeuwen waardoor de deuren trillen. Deze meeslepende beelden zijn effectief op muziek gezet door Stainer in dit dubbelkorige werk. Het is geschreven voor de machtige akoestiek van St. Paul’s Cathedral, waarin beide koren samen en afwisselend zingen en het orgel een heel eigen derde partij speelt. Het werk begint met beide koren tegelijk, maar al gauw zingen ze afwisselend en buitelen de melodieën over elkaar heen. Dan vult de ruimte zich met rook en zo komt de muziek vanuit de bassen omhoog gekringeld in een steeds luidere wirwar van stemmen tot de enorme climax waarin alle stemmen homofoon zingen: the house was filled with smoke! Het tweede deel begint als een Victoriaans volksliedje, maar loopt uiteindelijk uit op een echte achtstemmige anthem waarin God-Drie-in-één geloofd wordt, zeer passend op deze zondag Trinitatis.

Jan Hage2
Jan Hage

De Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) in deze Evensong zijn van de hand van de eigen organist van de Schola Davidica, Jan Hage. Hij schreef deze twee werken speciaal voor de Schola met begeleiding van orgel en cello.
Het Magnificat heeft een chant-achtige stijl, maar wordt afgewisseld met bijzondere en levendige orgelsoli. De doxologie is heel symbolisch geschreven in een 7/4 maat dat de volheid en volmaaktheid van de Vader, Zoon en de Geest weergeeft.
In het Nunc dimittis laat hij het koor de tekst zingen over een vaste chromatische cadens, waar de cello eerst vooral ondersteunend is, maar later een solerende rol krijgt. Het geheel heeft een heel intense en ingehouden sfeer, en de afsluitende lofprijzing krijgt ongemerkt een eigen melodie en begeleiding, waarbij wel de muziek, maar niet de sfeer van het eerste deel wordt losgelaten.
Als koorgebed klinkt If ye love me van Thomas Tallis, de Responses zijn van John Bertalot en de tijdens de gebeden zingt het koor met de gemeente O Lord, hear my prayer uit Taizé met een zeer speciale rol voor de cello, geschreven door onze oud-organist Gert Oost.

Kom ook naar deze sfeervolle en feestelijke Choral Evensong, geniet van de prachtige rijke muziek en zing mee met de hymnen op zondag 22 mei om 17:00 uur in de Janskerk.

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage en we hebben deze keer een gast-cellist.
De deuren gaan open om 16:30 uur. Toegang is gratis en er is een collecte bij de uitgang.

Koorwerken:

  • Koorgebed: If ye love me – Thomas Tallis
  • Intochtshymne: God is love – NEH 364
  • Responses: John Bertalot
  • Prayers: O Lord, hear my prayer – Taizé
  • Canticles: Jan Hage
  • Anthem: I saw the Lord – John Stainer
  • Slothymne: Licht, verlaat ons niet – lied 261