Curriculum vitae

Gert OostGert Oost (1942) studeerde orgel aan het Amsterdams Conservatorium. Hij was de laatste leerling van Anthon van der Horst, destijds dirigent van de Nederlandse Bach Vereniging in Naarden, de grondlegger van de ‘authentieke’ uitvoeringspraktijk in Nederland. In 1968 slaagde Gert Oost voor het solodiploma orgel cum laude: in 1970 werd hem de Prix d’excellence voor orgel toegekend. Ook slaagde hij in 1968 cum laude voor het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. In 1975 promoveerde hij op het proefschrift De Orgelmakers Bätz, een eeuw orgelbouw in Nederland. Sedertdien werkte hij als universitair docent muziektheorie en als onderzoeker aan genoemde universiteit met als specialisatie de Nederlandse muziek in de 18e en 19e eeuw. In 2003 beëindigde hij zijn leeropdracht. Een jaarboek over tekst en inhoud van de Bachcantates ‘Aan de hand van Bach’ verscheen in 2007.

Als organist had hij een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland. Hij speelde een breed repertoire van de 17e eeuw tot gematigd modern. Hij was als organist verbonden aan de Universiteit Utrecht (Hinsz-orgel uit 1739) en de Gotische zaal te Den Haag (Bätz-orgel 1842). In september 2007 nam hij afscheid van de Raad van State en de Gotische zaal in Den Haag en bij die gelegenheid ontving hij een koninklijke onderscheiding vanwege verdiensten voor de Nederlandse muziekcultuur. Ook nam hij in 2007 na 40 jaar afscheid van de Utrechtse Bach cantate diensten als vaste organist. Vanaf de oprichting in 1983 tot zijn overlijden in 2009 was hij als organist/componist verbonden aan de Schola Davidica Utrecht. Sinds 2007 was hij voorzitter van de landelijke Stichting De Orgelvriend en schreef hij maandelijks een column in het gelijknamige tijdschrift.
Tijdens deze lange loopbaan componeerde hij een groot aantal werken met name voor koor en orgel, maar ook liederen, orgelwerken, kamermuziek en werken voor orgel in combinatie met andere instrumenten (o.a. koperblazers, fluit, slagwerk).

Op 30 maart 2009 is Gert overleden na een kort, maar slopend ziekbed.