Choral Evensong 24 april 2016

Zondag Cantate, zingen en spelen voor gelovigen en twijfelaars

Pitoni, Giuseppe Ottavio
Giuseppe Pitoni

Schola Davidica en blazersensemble in Evensong op 24 april
Waar zingen mensen vandaag de dag nog? Onder de douche en bij het naar bed brengen van kinderen. En als mensen meedoen met The Voice of Holland. Maar samen zingen doen we alleen nog in het voetbalstadion en in de kerk. Dat komt omdat we daar de gemeenschap willen voelen, samen uiting geven aan verbondenheid en een gedeeld  gevoelen van blijdschap, hoop en verwachting.
Op zondag 24 april, zondag Cantate, draait het in de Choral Evensong in de Janskerk om dat samen zingen en spelen.Precies midden tussen Pasen en Pinksteren, op de vierde zondag van Pasen, worden we opgeroepen om te zingen met de woorden van psalmen 96, 98, 148: ‘Zing voor de Heer een nieuw lied.’
Dat zingen is niet een aardige bijkomstigheid, een leuke versiering van diensten, maar wezenlijk voor geloven. Niet dat we eerst volmaakt moeten geloven en dan pas kunnen zingen, in die zin klopt het oude lied ‘Ik geloof en daarom zing ik’ misschien niet. Zouden we niet moeten zeggen ‘ik zing om te geloven’? Misschien gaat zingen wel vooraf aan geloven, en zingen we niet zozeer ons geloof uit, maar drinken het al zingend in.
Daarom kunnen alle mensen, gelovend, twijfelend of niet gelovend, altijd, en zeker op deze zondag Cantate, luisteren en meezingen.
Tijdens deze Evensong zingt de Schola Davidica het Cantate Domino van Giuseppe Pitoni (1657 – 1743). Tijdens zijn lange leven heeft hij op een aantal belangrijke plaatsen gewerkt, o.a. als maestro di cappella in de San Marco Basiliek te Rome, waar hij 67 jaar, tot aan zijn dood, aan verbonden was, en in de basiliek van St. Jan van Lateranen, ook in Rome. Hij was een zeer productief componist: hij liet ons meer dan 3500 sacrale werken na in de stijl van Palestrina. Zijn ‘Cantate Domino’ is een levendig en stuwend muziekwerk naar psalm 149, dat afgewisseld wordt met een aantal Gregoriaanse verzen uit die psalm en de doxologie.

NPG 1352; Henry Purcell by or after John Closterman
Henry Purcell

De Canticles in Bes (Magnificat en Nunc dimittis) in deze Evensong zijn van Henry Purcell. De triomfantelijke overwinning van de Reformatie in Engeland vroeg rond 1670 om meer glorieuze liturgische muziek en die werd door de grote componisten van die tijd als Blow en Purcell in voldoende mate geleverd. In deze bewerking is er een mooie afwisseling tussen het volledige koor en een klein koor dat de ‘verses’ zingt.
Als koorgebed klinkt het anonieme Rejoice in the Lord alway en de responses zijn van William Byrd. De hymns zijn ook zeer Engels: Be thou my vision en Eterenal ruler of the ceaseless round zorgen dat ook de verzamelde gemeente voluit kan meezingen op deze Cantate-zondag.
Spelende engelenIn de Bijbel gaat zingen ook altijd gepaard met allerlei instrumenten. Deze zondag is dat niet alleen het orgel, maar wordt de zang ook begeleid door een groep van blazers genaamd Pian e Forte.

Doe ook mee, kom luister en zing op zondag 24 april om 17:00 uur in de Utrechtse Janskerk.

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt deze keer bespeeld door Geerten Liefting.
De deuren gaan open om 16:30 uur. Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.

Koorwerken:
– Rejoice in the Lord, alway – anoniem
– Be thou my vision – NEH 339
– Responses – William Byrd
– Psalm 101 – S.H. Nicholson
– Canticles in B flat – Henry Purcell
– Cantate Domino (ps. 149) – Giuseppe Pitoni
– Eternal ruler of the ceaseless round – NEH 355