Choral Evensong 26 juni 2016

26 juni, de laatste Evensong van het seizoen: op weg naar Exeter

Daniel Rouwkema-3
Daniel Rouwkema

Evensong met Jermaks in de lome sfeer van een zomernacht

De Schola Davidica heeft een bijzonder seizoen achter de rug: na het afscheid van dirigent Lisette Bernt in juni 2015 heeft het koor onder leiding van een aantal andere dirigenten de maandelijkse Evensongs gezongen en vanaf februari heeft de nieuwe dirigent, Daniel Rouwkema de leiding overgenomen.
Voelbaar en hoorbaar zijn de nieuwe accenten die Daniel legt in de uitvoering van koorwerken en ook heeft hij nu mee kunnen denken over het repertoire voor het komende seizoen.
Het is ook een mooi moment om samen, koor en nieuwe dirigent, een intensieve samenwerking te ervaren in de Engelandreis die de Schola Davidica elke drie jaar maakt. Van 18 t/m 24 juli 2016 zingt het koor de dagelijkse Choral Evensong en in de Eucharists in de kathedraal van Exeter in Zuidwest Engeland. In de eeuwenoude koorbanken waar al die jaren het koor van Exeter Cathedral zingt, mag de Schola Davidica dan in de diensten zingen tijdens de vakantie van het vaste koor. Het is een hele eer en ook een goede gelegenheid om de details van het Engelse Evensong-zingen op te snuiven die dan later in de Utrechtse Evensongs toe te passen. De meeste anthems en psalmen die het koor het afgelopen seizoen heeft gezongen in de Janskerk, zullen ook in Exeter klinken.

Jermaks, Romualds
Romualds Jermaks

In de Evensong van 26 juni 2016 in de Janskerk zingt de Schola Davidica Ir tikai nakts, een uniek werk van de Letse componist Romualds Jermaks. Op een van zijn orgelreizen ontving Gert Oost, mede-oprichter van het koor, dit werk persoonlijk van Jermaks om uit te voeren in Utrecht. De Schola Davidica is een van de weinige koren die deze bijzondere compositie op hun repertoire hebben staan.
Ir tikai nakts (‘Het is nacht’) is opgedragen aan Johann Sebastian Bach en begint met een lang inleidend orgeltrio waar de melodie van ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’ steeds door heen klinkt.  Na een tijdje gaat het koor mee neuriën en het geheel geeft zo de sfeer van een diepe lome zomernacht. Op deze rustige harmonie begint dan een tenorsolo te zingen over de blauwe nacht, de wolken, de maan en over de klanken die uit een hemels orgel lijken te komen, bespeeld door Johann Sebastian Bach over het vertrouwen in de Ene die ook  in de donkere nacht aanwezig  is.

Rutter, John
John Rutter

Datzelfde vertrouwen en verlangen naar geborgenheid blijkt uit het koorgebed I sat down under his shadow een prachtig miniatuurtje van Edward Bairstow, die we ook kennen als componist van grote werken als Let al mortal flesh keep silence.
Als Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) zingt het koor bewerkingen van een van de eerste Nederlandse componisten die deze vaste onderdelen van de Evensong in Nederland bewerkte, Jan Pasveer. De gebeden zijn de in bijzondere bewerking nummer I van Gert Oost. Ook in Exeter zullen deze Nederlandse muzikale bijdragen aan de Evensongs worden gezongen.
Als afsluiting van dit seizoen geeft het koor aan alle bezoekers weer de zegen mee voor de evensong-loze vakantieperiode tot september met de woorden en muziek van The peace of God van John Rutter.

Kom ook en geniet mee van de meditatieve muziek in deze laatste Evensong voor het koor naar Exeter vertrekt om een week ondergedompeld te worden in de echt Engelse sferen.

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.
Aanvang is om 17:00 uur, de deuren gaan open om 16:30 uur.

Muziek tijdens de Evensong:

  •  Koorgebed: I sat down under his shadow – Edward Bairstow
  • Intochtshymne: Dear Lord and Father of mankind – Hubert Parry
  • Responses IV – Gert Oost
  • Psalm 139 – David Cooper
  • Canticles – Jan Pasveer
  • Anthem: Ir /tikai nakts – Romualds Jermaks
  • Blessing: The peace of God – John Rutter
  • Slothymne: Mensen, wij zijn geroepen om te leven – gez. 827