Schola Davidica zingt in Exeter Cathedral

Exeter Cathedral
Exeter Cathedral

Tijdens de zomermaanden, als de Engelse kathedrale koren vakantie hebben, mogen andere koren van voldoende kwaliteit in de Engelse kathedralen de dagelijkse Choral Evensongs verzorgen.
In juli gaat de Schola Davidica voor de negende keer naar Engeland om vanaf maandag 18 juli in de kathedraal van Exeter de Choral Evensongs te zingen. Het koor beschouwt het als een hele eer om in deze eeuwenoude traditie te mogen staan en heeft de afgelopen tijd hard geoefend om het repertoire voor al die Evensongs onder de knie te krijgen.
De Schola zal daar, naast voor Engelsen bekende koorwerken, ook continentale en Nederlandse stukken zingen, waaronder werken van Gert Oost, Jan Pasveer  en dirigent Daniel Rouwkema. Zo kunnen de Engelsen ook kennis maken met onze Nederlandse Evensong traditie. Een groot deel van het repertoire heeft het koor het afgelopen jaar in de Evensongs in de Janskerk gezongen.

Exeter Cathedral koor
Het koor van Exeter Cathedral

Speciale aandacht gaat uit naar het zingen van de Engelse psalmen, de specialiteit van de Engelse kathedrale koren. Onder leiding van Daniel Rouwkema, die enige jaren in Engeland heeft gedirigeerd,  heeft het koor de laatste tijd de echt Engelse manier van psalmen zingen geoefend, waardoor het koor steeds Engelser is gaan klinken.
Op zondag en vrijdag zingt het koor een Eucharist, op donderdag zingt het een lunchconcert in de kathedraal waarin vooral continentale muziek zal klinken en organist Jan Hage geeft nog een orgelconcert.

Naast hard werken om goede Evensongs te zingen, zal het koor ook gezellige activiteiten ondernemen, de kathedraal bezichtigen, een bezoek brengen aan plaatsen die met Bonifatius te maken hebben en als afsluiting een bonte avond houden. De koorleden verblijven op verschillende locaties: in de koorschool van de kathedraal, in een hotel of Bed & Breakfast en op een camping in de buurt van Exeter. Traditioneel houden de campingbewoners een speciale campingavond, waarop alle anderen komen barbecuen, kubben (een Scandinavisch werpspel) en natuurlijk rond het kampvuur zingen.

Op maandag 25 juli vertrekt ieder weer naar huis of voor een verdere vakantie in Engeland.

Bent u toevallig van 17 tot 25 juli in de buurt van Exeter, kom dan luisteren.
Op 22 september zingt de Schola Davidica weer op haar vertrouwde plek, de Utrechtse Janskerk, de eerste Choral Evensong van het nieuwe seizoen. Dan bent u weer van harte welkom.

Schola in Durham
Schola Davidica in Durham Cathedral (2013)