Choral Evensong 22 februari 2015

Schola Davidica zingt oude smeekgebeden op moderne klanken

Choral Evensong op 22 februari 2015 om 17:00 uur in de Utrechtse Janskerk

King_Henry_VI
King Henry VI

Henry VI (1422-1471) werd al koning van Engeland toen zijn vader overleed en hij pas negen maanden oud was. Enkele weken later werd hij ook nog koning van Frankrijk toen zijn grootvader van moeders kant overleed. Hij was daarmee verreweg de jongste koning van Engeland ooit. Hij staat bekend als een zeer vroom man, maar was totaal niet opgewassen tegen de intriges aan het Engelse en Franse hof. Hij was de stichter van o.a. Eton College en King’s College in Cambridge en liet daar ook de beroemde chapels bouwen die aan de Colleges verbonden zijn. Hij zou in 1471 zijn vermoord in de bekende gevangenis, de Tower van London, terwijl hij geknield op de grond aan het bidden was. William Shakespeare heeft drie toneelstukken over hem geschreven.
Van deze Henry VI is een kort gebed overgeleverd, waarvan sommigen beweren dat hij het bad op het moment dat hij werd vermoord. Dit gebed is door verschillende componisten als Ley en Jackson op muziek gezet en de Schola Davidica zingt deze korte tekst als koorgebed in de Choral Evensong op 22 februari 2015 in een zetting van Gert Oost die hij speciaal voor de zijn Schola Davidica in 1995 had geschreven.

Gert Oost-2
Gert Oost

Gert kon een compositie goed ‘loslaten’ als hij die eenmaal had geschreven. Kenmerkend was dan ook dat als het koor de jaren daarna dit stuk met lastige stemintervallen uitvoerde, hij van te voren met pretoogjes al aangaf ‘erg benieuwd te zijn hoe het werk vandaag weer zou klinken’.

Aaron Copland smiles
Aaron Copland

Een ander uitdagend a capella koorwerk dat de Schola Davidica tijdens deze Evensong zingt is ‘Help us, o Lord’ van de Amerikaanse componist Aaron Copland (1900-1990). Hij was de zoon van een Joods echtpaar uit Litouwen en Polen en wordt tot de Amerikaanse modernen gerekend. Hoewel hij vooral bekend is van zijn theatermuziek heeft hij, toen hij in 1921 in Parijs studeerde bij Nadia Boulanger, een viertal motetten geschreven op religieuze teksten die pas in de jaren ’80 zijn uitgegeven. De muziek klinkt helemaal niet zo kerkelijk, maar lijkt meer theatermuziek of close harmony. De tekst spreekt van een verlangen om gehoord te worden door God en het smachtende vocale intro geeft die sfeer heel mooi weer. Het is een koor-juweeltje dat veel te weinig wordt uitgevoerd, maar in deze Evensong hoorbaar wordt.
Het verstilde Magnificat en Nunc dimittis van Philip Moore, psalmen van Cooper en Howells en natuurlijk samenzang maken deze Evensong tot een mooi geheel, zo aan het begin van de 40-dagentijd.

U bent van harte uitgenodigd om deze Choral Evensong mee te maken en u te laten inspireren door oude en nieuwe, gezongen en gesproken gebeden tijdens dit uur van inkeer en stilte. ‘Hear us, o Lord’.
Het koor staat onder leiding van Lisette Bernt en het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.