A Festival of Lessons & Carols 25 december 2017

Zingen in het donker

U kent het vast wel: soms zijn mensen heel bang in het donker en als ze dan toch ergens in het duister moeten lopen dan gaan ze wel eens hardop zingen. Dat is dan om jezelf moed in te zingen of misschien om boze geesten of waanideeën te verdrijven. Dan zing je je eigen angst en onvermogen weg, je voelt je minder alleen en verbonden met over wie je zingt. In ieder geval is het een manier om de dreigingen van de duistere wereld minder te voelen. Misschien is dat ook wel de reden dat we zo graag zingen in deze donkere dagen van december. Voor geen enkel jaargetijde is zoveel muziek geschreven als voor de wintertijd. En veel muziek is voor Advent en Kerst.
In Engeland ontstond in de 13e eeuw de traditie om op straat en in pubs carols te zingen. Aanvankelijk zijn dat dans- en volksliederen tijdens het oogstfeest en met kerst. Na verloop van tijd werden ze ook in de kerk gezongen en vooral toegespitst op het kerstfeest, de Christmas Carols. Vanaf 1880 ontstond in Truro de traditie van een Festival of Lessons and Carols, naar wordt

David Willcocks
David Willcocks

beweerd om de mannen uit de kroeg en in de kerk te krijgen. Sinds 1928 wordt deze dienst van lezingen en kerstliederen jaarlijks in King’s College gehouden, tot vandaag de beroemdste plek voor dit Festival.
De bekendste Carols kennen we in de beroemde zettingen van sir David Willcocks, de dirigent van King’s College Choir die vanaf de jaren 60 een aantal boeken met Carols for Choirs uitgaf. Latere edities werden verzorgd door John Rutter en Bob Chilcott.

De Schola Davidica zingt vanaf de jaren tachtig jaarlijks de Carols op Eerste Kerstdag. Ook dit jaar vindt dit Festival plaats op 25 december om 15:30 uur in de Janskerk te Utrecht.
Er klinken dan oude bekende en traditionele Carols waarbij ieder kan meezingen zoals ‘Once in royal David’s city’ of ‘O Come, all ye faithful,’ natuurlijk van Willcocks, maar ook nieuwe, hedendaagse Carols, voor koor én gemeente. Zo schreef dirigent Daniël RouwkemaWant een kind is ons gegeven’ op een frisse driekwartsmaat met een refrein in een haast Zuid-Amerikaans ritme, afgewisseld met coupletten door het koor. De tekst is van Jan Willem Schulte Nordholt.

Eric Whitacre
Eric Whitacre

Een bijzonder koorstuk is ‘Lux aurumque’ van Eric Whitacre. Anders dan de Latijnse tekst doet vermoeden is het werk gebaseerd op een recent Engels gedicht van Edward Esch (geb. 1970). Dat begint met ‘Light and gold’ en eindigt met ‘angels sing softly to the new-born babe’. Whitacre heeft het gedicht laten vertalen in het Latijn en daar in 2000 een prachtig 8-stemmig koorwerk van gemaakt. Het stuk in Cis mineur bestaat uit slechts 48 maten en heeft als aanduiding ‘Allegro, molto legato’, waardoor het wel 5 minuten duurt. In de toelichting bij de partituur schrijft Whitacre: ‘Als de dichte harmonieën zorgvuldig worden geïntoneerd en in balans zijn, zullen ze gaan glanzen en gloeien’.
Verder zingt het koor nog werken van onder anderen John Rutter, John Ireland, Ralph Vaughan Williams en Bob Chilcott.

Kom ook horen hoe ‘Lux aurumque’ gaat gloeien, of kom heerlijk meezingen met bekende Carols. Het wordt echt Kerstfeest als u ook komt bij het Festival of Lessons and Carols op Eerste Kerstdag, maandag 25 december om 15:30 uur(!) in de Janskerk.

Het koor staat onder leiding van Daniël Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Kom op tijd, want het is meestal druk. De deuren gaan open om 15:00 uur.
Toegang is gratis, bij de uitgang is er een collecte.