Choral Evensong 27 november 2016

manz-paul
Paul Manz

Advent: Verlangend uitzien naar het licht
In 1953 werd de driejarige zoon van de Amerikaanse Lutherse componist en organist Paul Manz en zijn vrouw Ruth ernstig ziek. Ze vermoedden dat hen niet veel tijd meer was gegeven en dat er snel iets moest gebeuren. Toen baden ze samen: ’Lord, Jesus, quickly come’. Ruth was in die tijd voor haar man een tekst aan het voorbereiden over Openbaring van Johannes en Paul begon aan het ziekbed van zijn zoon aan de compositie te werken die we nu kennen: ‘E’en so, Lord Jesus, quickly come’. Hun zoon John herstelde wonderbaarlijk en het werk werd aan hem opgedragen. Deze compositie werd door King’s College Choir in de jaren ’70 gebruikt in de Festival of Lessons and Carols en dankzij de uitzending via de radio over heel de wereld werd het stuk enorm populair. De compositie is in totaal een miljoen keer verkocht en wordt door vele koren en bij allerlei gelegenheden gezongen. De Schola Davidica zingt dit prachtige en ontroerende werk als koorgebed tijdens de Choral Evensong op Eerste Advent, zondag 27 november.

Advent is de tijd van verwachten, uitzien naar het licht dat komt in een steeds donker wordende wereld. Dat thema komt in de hele Evensong naar voren. Zo zingt het koor als anthem ‘Christ is the morning star’ van John Rutter.

Rutter, John
John Rutter

Hij zelf schrijft hier over: ‘Helaas wordt de adventstijd vaak opgeslokt door allerlei vroegtijdige kerstvieringen. Ter gelegenheid van de jaarlijkse adventsviering in Clare College wilde ik een stuk schrijven dat vooruitkijkt naar Kerstmis en naar de tweede komst van Jezus, een belangrijk thema van Advent, en niet al bezig is zijn komst met Kerstmis te vieren. Het idee voor de tekst kwam door een inscriptie van woorden van de heilige Beda (Venerable Bede, 672-735) een Engelse monnik die ‘Father of English History’ wordt genoemd. Deze inscriptie staat in de muur van Durham Cathedral, waar de Schola Davidica in 2013 een week zong, en luidt: Christus est stella matutina, wat vertaald de eerste regel van de Carol is.
De intochtshymne ‘Hark, a thrilling voice is sounding’ en de slothymne ‘Zie als koning zal Hij komen’ zingen beide van de komende Christus. De advents-psalmen 24 en 25 klinken op muziek van Joseph Barnby en Gert Oost en de Canticles in Gm zijn van Henry Purcell (1659-1695).

Kom ook op eerste Adventszondag 27 november naar de Utrechtse Janskerk, luister naar het koor en bezing zelf het verlangen naar het komende licht in deze donkere wereld.

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage en de voorganger is ds Alleke Wieringa, Remonstrants predikant in de Geertekerk.
De Evensong op 27 november begint om 17:00 uur, de deur gaat om 16:30 uur open.
Toegang is gratis en er is een collecte bij de uitgang.
Van harte welkom!