Lessons & Carols op Eerste Kerstdag

Lessons & CarolsAl bijna 100 jaar oud is de traditie van Lessons and Carols. Begonnen in 1918 in Cambridge heeft de dienst met afwisselend advents- of kerstliederen en lezingen mensen getrokken naar de kerken en kathedralen over de hele wereld. Mensen staan er uren voor in de rij (reserveren is niet mogelijk) en velen genieten van de prachtige of soms mierzoete melodieën. Meezingen kan natuurlijk ook, maar het is toch vooral luisteren: naar de teksten, naar de koorzang die je meeneemt en raakt tot in het diepst van je ziel.

Alle belangrijke 20-eeuwse componisten schreven Carols, soms nieuwe, maar ook vaak – heel Engels – bewerkingen van oude melodieën en teksten. Het is in King’s College een traditie dat elk jaar een speciaal voor de gelegenheid nieuw gecomponeerd werk wordt uitgevoerd.

Willcocks, David
Davis Willcocks

Jarenlang heeft sir David Willcocks het koor van King’s College geleid en vele zettingen geschreven van bekende Carols. Deze zijn zo bekend geworden dat je bij het horen van zo’n melodie bijna altijd als vanzelf de zetting van Willcocks er bij hoort. Hij is met zijn zettingen onverbrekelijk verbonden met de traditie van Lessons & Carols en de uitgaven van Carols waar wij tot op vandaag uit putten. Op 17 september van dit jaar is hij op 95-jarige leeftijd overleden. In dit Festival of Lessons & Carols zingt het koor speciaal een aantal zettingen van hem.

De Schola Davidica Utrecht zingt al vanaf haar oprichting in 1983 jaarlijks zo’n Festival of Lessons & Carols, gezongen op Eerste Kerstdag om 15:30 uur in de Janskerk. Het is altijd een van de drukst bezochte diensten, want deze bijeenkomsten worden nooit tot concert, ook al valt er veel moois te beluisteren.

Het Festival begint met de muzikale uitroep ‘Hodie Christus natus est!’ Een oude tekst die vroeger op Gregoriaanse wijze werd gezongen, later in bewerkingen van Byrd, Gabrieli en Sweelinck, maar nu in de versie die Gert Oost speciaal voor de Schola Davidica schreef. Natuurlijk worden oude bekende carols als ‘Silent night’ en ‘While shepherds watched their flocks by night’, ‘Shepherds in the fields abiding’ en ‘O come all ye faithful’ gezongen in vertrouwde zettingen van de onlangs overleden David Willcocks en dan kan de gemeente meezingen. Maar ook zingt de Schola beroemde koorwerken als ‘O nata lux’ van Thomas Tallis en ‘L’adieu des bergers’ van Hector Berlioz.
Omdat dit jaar de herders het centrale thema vormen, kan ook ‘Shepherds Pipe Carol’ van John Rutter niet ontbreken, een vrolijk dansant werk dat bijna als filmmuziek klinkt.
Een bijzonder koorstuk is ‘Old Christmas returned’ van  Jaakko Mantyjarvi dat met zijn bourdonstijl heel middeleeuws aandoet, maar pas kortgeleden is geschreven, evenals de bewerking van het bekende ‘Joy to the world’ van G.F. Handel door Mack Wilberg.

9LessonsCarolsKom ook en onderga de bijzondere warme kerstsfeer van dit Festival of Lessons & Carols op Eerste Kerstdag  25 december om 15:30 uur in de Janskerk, want ‘. . . dan begint Kerst pas echt’,  zoals een bezoeker vorig jaar na afloop zei.

Het koor staat dit keer onder leiding van koorlid Douwe Elderhuis, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
De deur is open om 15:00 uur. Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.
Kom op tijd, want het wordt heel druk.

Festival of Lessons & Carols
Schola Davidica Utrecht o.l.v. Douwe Elderhuis
Janskerk, Utrecht
Eerste kerstdag 25 december 2015 om 15:30 uur

Programma:
1. While shepherds watched their flocks – David Willcocks
2. Hodie Christus natus est – Gert Oost
3. I saw a stable – Alan Bullard
4. Silent night – David Willcocks
5. Shepherd’s pipe carol – John Rutter
6. O nata lux – Thomas Tallis
7. Shepherds, in the fields abiding – David Willcocks
8. My Lord has come – Will Todd
9. Joy to the world – Mack Wilberg
10. L’adieu des bergers – Hector Berlioz
11. Old Christmas returned – Jaakko Mantyjarvi
12. O come, all ye faithful – Philip Ledger