Choral Evensong 22 november 2015

Indrukwekkend Allerzielen-anthem op de laatste zondag van het kerkelijk jaar

Welsh crosses-klThe souls of the righteous
De maand november is de maand waarin traditioneel de overledenen worden herdacht. In de RK kerk op 2 november (Allerzielen) en in de protestantse traditie op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, in 2015 op 22 november.
Een van de mogelijke lezingen voor deze herdenking komt uit Wijsheid van Salomo, hoofdstuk 3: ‘De zielen van de rechtvaardigen zijn in Gods hand en geen pijn zal hen kunnen deren’. Troostrijke woorden voor mensen die een dierbare hebben verloren en woorden die vele malen op muziek zijn gezet als b.v. in ‘Justorum animae’ van Charles Stanford, maar ook recent getoonzet door de uit Wales afkomstige componist Geraint Lewis (1958) in ‘The souls of the righteous’.
Lewis is dit werk gaan schrijven nadat hem gevraagd was een anthem te componeren voor de Allerzielenviering van 1992. Rond Kerst 1991 is hij er aan begonnen en heeft de eerste opzet getoond aan zijn leermeester en vriend William Mathias. Die vond het mooi en drong er op aan om het werk af te maken, maar Lewis legde het voorlopig aan de kant. Een maand later werd bij Mathias terminale kanker vastgesteld en eind juli 1992 overleed hij. Bij de voorbereiding van een dankdienst voor het leven van William Mathias in St. Paul’s Cathedral op 20 november 1992, werd Lewis gevraagd een werk voor die dienst te schrijven. Toen heeft hij zijn zetting van ‘The souls of the righteous’ weer opgepakt en afgemaakt als een eerbetoon aan zijn grote vriend en collega.
Het werk begint met een tweestemmige sonore langzaam lopende orgelpartij, die langzaam voller en hoger wordt, tot hij eindigt in een lage bastoon. Dan begint vanuit die complete rust het koor heel zacht te zingen, steeds opnieuw: ‘De zielen van de rechtvaardigen zijn in Gods hand’, steeds indringender, steeds luider tot het in een dubbel forte vol overtuiging wordt uitgeroepen. Dan volgt even in een heel andere melodie de tekst ‘en de doodspijn zal hen niet raken’, waarna het orgel weer terugkeert naar de grondtoon en het koor heel verstild de woorden zingt: ‘in de ogen van de dwazen lijken ze vergaan, maar ze rusten in vrede’ waarna het orgel het werk heel voorzichtig afsluit.

Daniel Rouwkema
Daniël Rouwkema

Daniël Rouwkema
Dirigent van de Schola Davidica in november is Daniël Rouwkema (1974). Hij heeft een aantal jaren in Engeland gezongen en werd zelfs koorleider in St. George Belfast en schreef daar veel werken voor de Engelse liturgie. Terug in Nederland bleef hij dat doen, geïnspireerd door mensen als Howells en John Rutter. Hij is nu dirigent van diverse koren in Noord-Nederland. Zijn muziek is toegankelijk en, hoewel zelf afkomstig uit Drenthe, ‘typisch Engels’. Hij heeft wel eens uitgesproken dat hij in het verkeerde land is geboren, zo voelt hij zich verbonden met de Engelse liturgie en muziek.

 

Wees welkom in de Choral Evensong van 22 november om 17:00 uur waarin de rust en vrede wordt bezongen van allen die ons voorgingen.
Het koor staat onder leiding van Daniël Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
De deuren gaan open om 16:30 uur. Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.

In deze Choral Evensong:
– Ave Maria – Robert Parsons
– Blessed are the pure in heart – NEH 341
– Responses – William Byrd
– The Lord’s Prayer – Robert Stone
– Psalm 31 – Gert Oost
– Psalm 94 – Herbert Howells
– Magnificat & Nunc dimittis in C – Charles Stanford
– The souls of the righteous – Geraint Lewis
– Happy are they – NEH 369