Lessons & Carols 25 december 2022

See His Star Shining Bright!

Kai Munk
Kai Munk

Tussen de takken van de kerstboom kon hij de engelen horen fluisteren. Dat verbeeldde Kaj Munk zich als kleine jongen toen hij met Kerstmis alleen was in de kamer. Als hij daarover schrijft in zijn boek ‘Eerbied voor U’, roept hij ons op om in de (Kerst-)nacht naar de sterren te kijken: “…want dat betekent de kerstboom toch eigenlijk: dat de sterren van de hemel omlaag komen tot in uw kamer, om heel dicht bij u te zijn. En dan willen we even stil zijn…”
Kaj Munk leefde in de duistere periode van de Tweede Wereldoorlog en die heeft hem zijn leven gekost. Maar de twijfelende dorpsdominee en toneelschrijver was onverzettelijk toen het er werkelijk op aankwam. Want hij was overtuigd van wat hij in zijn boek schreef: “Ja, dát zullen de sterren ons dan vertellen, dat onze aarde niet zo groot is, of Gods hemel houdt haar omvat; dat wij niet zo eenzaam zijn als wij geloven…”.

Duisternissen omringen ons ook nu, wereldwijd en dichtbij. En opnieuw verlangt de wereld dat ‘God haar omvat’, dat ‘de sterren van de hemel naar omlaag komen’. Opnieuw verlangen wij naar licht en vrede.
Dat verlangen naar licht en vrede klinkt door in ‘It came upon the midnight clear’ van John Scott (1956 – 2015), waar engelen hun gouden harpen laten ruisen. Hoog boven de ‘weary world’ die maar voortraast met ‘two thousand years of wrong’. Ook vandaag lijkt oorlogsgeweld die ruisende harpen te overstemmen. Maar er komt een tijd dat ‘the whole world give back the song – which now the angels sing’!
Dat verlangen naar licht en vrede klinkt ook door in ‘This Christmas night’ waarin tekstdichter Mary Wilson kerkklokken de oorlogsgeluiden laat overstemmen. Terwijl Maria, zich buigend over haar Kind in de kribbe, bidt om ‘peace upon this troubled earth’.
Dat verlangen naar licht en vrede klinkt eveneens door in ‘the bleak midwinter’, als de wereld koud is als staal. Zo ijzig en ‘bleak’, dat God het in de hemel niet langer kan uithouden. In zijn Zoon komt Hij naar de aarde en neemt Hij genoegen met een kribbe met wat stro. Zo geeft God zich aan ons. En wat geven wij, ‘what can I give Him?’ Het antwoord luidt simpelweg: ‘give my heart’.

John Rutter
John Rutter

Het verlangen naar licht en vrede lijkt al bijna gerealiseerd in de Star Carol, waarin componist John Rutter ons de weg wijst: ‘Hurry to Bethlehem to see the son of Mary!’. De muziek laat er geen twijfel over bestaan: er is haast geboden. De partituur schrijft voor: zing het ‘brightly’. Dat doen we maar al te graag, met het vrolijke, syncopische refrein: ‘See his star shining bright – in the sky this Christmas night’.

Moge deze Kerst, mét het licht van de Kerstster, ook de vrede dichterbij komen; laten wij op Eerste Kerstdag elkaar daartoe dat licht ‘Shining Bright’ te binnen zingen!

Teuni Trouwborst

Welkom op Eerste Kerstdag, zondag 25 december om 15.30 uur in de Utrechtse Janskerk.
Het geheel staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.