Choral Evensong 28 juni 2015

Zingen over tijd en eeuwigheid in alle toonaarden

Schola Davidica neemt afscheid van Lisette Bernt als dirigent

Lisette montageToen in het voorjaar van 1988 Ab Kraaypoel, de dirigent van de Schola Davidica, een keer verhinderd was, heeft een van de sopranen die aan het conservatorium studeerde, de koordirectie voor die ene Evensong waargenomen. En toen een paar maanden later Ab aangaf met de Schola Davidica te stoppen was zij bereid om voorlopig de muzikale leiding van het koor op zich te nemen. Die sopraan was Lisette Bernt en zij is de inspirerende dirigent geweest van de Schola Davidica van 1988 tot heden. In de Choral Evensong op 28 juni 2015 neemt zij na 27 jaar afscheid van haar dierbare Schola Davidica. In die jaren heeft ze vele malen Evensongs, vespers en concerten van de Schola Davidica geleid en daarbij muziek in allerlei stijlen en toonaarden laten klinken. En dat in alle grote kerken van Utrecht, maar ook in de St Bavo te Haarlem, Hooglandse Kerk te Leiden, de Laurenskerk te Rotterdam enz. En natuurlijk grote kathedralen in Engeland als Canterbury, Salisbury, Lincoln, Ely en Winchester. Haar grote kracht is de spirituele inspiratie en diepe emoties die ze in al die verschillende werken naar voren kan halen. Kijk maar eens naar de heel verschillende expressies in bijgaande fotocollage van Lisette.

Ze heeft met het koor heel bijzondere evenementen ‘mee-gemaakt’, waarbij soms de kerk te klein was voor alle belangstelling: de eerste psalmworkshop, het lustrum met John Rutter, Russische vespers en Festival of Lessons & Carols. Regelmatig stonden bezoekers rijen dik voor de Janskerk.

In deze laatste bijzondere Choral Evensong van dit seizoen gaat het over terugkijken in de tijd, naar de jaren die geweest zijn, maar ook om hoopvol vooruitkijken naar de toekomst, naar de eeuwigheid. Het koorgebed, ‘Herr Gott, du bist unsre Zuflucht’ van Felix Mendelssohn is het tweede van Sechs Sprüche en eigenlijk geschreven voor Nieuwjaarsdag, het begin van een nieuwe tijd. Met de woorden van Psalm 90, spreekt de dichter vertrouwen uit in wat er gaat komen, dat er Iemand is die altijd betrouwbaar is geweest, die met ons meegaat, ook bij een nieuw begin. De woorden van deze psalm komen ook verder in de vesper tot klinken in de bijzondere Preces IV van Gert Oost. Hieruit spreekt dankbaarheid voor de afgelopen jaren en vertrouwen in de toekomst.

Speciaal op verzoek van Lisette zingt het koor Psalm 23 van Gert Oost, een van zijn mooiste bewerkingen van de 150 psalmen. In het Magnificat en Nunc dimittis in Gm van Henry Purcell klinken afwisselend het gehele koor en kleinere groepen, waardoor de overbekende tekst heel expressief wordt weergegeven.

De anthem, het ‘grote’ koorstuk van een Evensong, is door Lisette speciaal voor haar laatste evensong met de Schola Davidica gekozen. Het is ‘Wo ist ein so herrlich Volk’ van Johannes Brahms, dat haar bijzonder na aan het hart ligt en inspireert.
Als extra zingt het koor alle aanwezigen, en Lisette in het bijzonder, de zegen toe met ‘The Lord bless you and keep you’ van John Rutter. Zo kan ieder weer gesterkt de zomerperiode in, een periode waarin er 2 maanden geen Choral Evensong zal zijn. Maar in september bent u weer van harte welkom in de Evensong, onder een andere dirigent, maar met net zo veel inspiratie als de afgelopen jaren.

Kom dus ook naar deze laatste Choral Evensong van dit seizoen op 28 juni waarin Lisette Bernt afscheid neemt.
De Schola Davidica zal Lisette gaan missen, maar vanzelfsprekend gaat het koor door met het zingen van inspirerende Choral Evensongs, vol vertrouwen dat een waardige opvolger voor Lisette wordt gevonden.

Het koor staat voor de laatste keer onder leiding van Lisette Bernt, het orgel wordt deze keer bespeeld door Geerten Liefting.
Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.

In deze Evensong:

– Koorgebed: Herr Gott, du bist unsere Zuflucht – Felix Mendelssohn
– Intochtshymne: Dear Lord and Father of mankind – NEH 353
– Preces IV – Gert Oost
– Psalm 23 – Gert Oost
– Psalm 103 – Ivor Atkins
– Magnificat & Nunc dimittis  in gm – Henry Purcell
– Anthem: Wo ist ein so herrlich Volk – Johannes Brahms
– Blessing: The Lord bless you and keep you – John Rutter
– Slothymne: Immortal, invisible – NEH 377