Choral Evensong 26 mei 2019

Zing voor de Heer een nieuw lied

Een van de belangrijkste taken van Schola Davidica Choir is om oude en nieuwe muziek ten gehore te brengen in Choral Evensongs. Op de zesde Paaszondag dit jaar, 26 mei, grijpt het koor terug naar de naam van de zondag van de week daarvoor: ‘Cantate’, naar de woorden van psalm 96 die de oproep bevatten een nieuw lied te aan te heffen. Dat betekent niet alleen steeds nieuwe muziek componeren en uitvoeren, maar ook oude of bekende muziek en woorden (op-)nieuw zingen. Want muziek is de meest vluchtige van alle kunstuitingen en kan alleen ondergaan en beleefd worden door die steeds opnieuw te zingen en te spelen. En dat doet het koor al 35 jaar met veel plezier.

John Rutter
John Rutter

De Schola Davidica zingt die zondag als anthem ‘Cantate Domino’ van John Rutter (1945), een ‘ongewoon en dramatisch koorwerk voor koor a capella’, zoals hij zelf schrijft. De Latijnse oproep ‘Cantate Domino canticum novum’ omlijst de Engelse tekst van psalm 96 met een verfrissende afwisseling tussen luide, enthousiaste aansporingen en intieme, ingehouden oproepen. Het stuk bevat funky akkoorden en sprankelende ritmes. Aan het eind kijkt het lied ook al even vooruit naar het komende Pinksterfeest: onverwacht klinkt dan de Latijnse tekst ‘Veni Creator Spiritus’ op de bekende Gregoriaanse melodie, eerst eenstemmig maar telkens uitlopend op jazzy akkoorden, waarna afsluitend opnieuw de oproep klinkt: ‘Cantate Domino canticum novum!’

Henry Purcell
Henry Purcell

Als koorgebed zingt het koor ‘Hear my prayer’ van Henry Purcell (1659-1695). Het achtstemmige koorwerk uit ong. 1682 is waarschijnlijk het begin geweest van een groter werk, wat af te leiden is uit de blanco pagina’s die achter het oorspronkelijke handschrift zaten. Maar Purcell heeft dit werk nooit verder afgemaakt, wat jammer is na dit indrukwekkende beginstuk. De tekst komt uit het eerste vers van psalm 102 en bestaat uit slechts 34 maten. Purcell begint het stuk met de tekst van de eerste regel op één toon, met als uitzondering één noot, een kleine terts op het woord ‘o’. Daarna ontvouwen zich de acht stemmen in prikkelende harmonieën die in een drie minuten durend vocaal crescendo toewerken naar een monumentaal dissonant akkoord op het herhaalde ‘come’, waarna in één zin de muziek weer volledig tot rust komt. Zo vergroot Purcell in dit koorjuweeltje langzaam de vocale structuur en de harmonieuze complexiteit totdat alle acht stemmen aan het eind samenkomen in één dramatische samenklank, die dan als het ware vraagt om de afsluitende oplossing.
De cantieken Magnificat en Nunc dimittis in Gm, zijn ook van Henry Purcell. De psalmen 12, 13 en 14 worden gezongen op chants van Wilton, Monk en Goss. De Preces en Responses zijn van Peter Nardone en de hymns in het Nederlands en Engels kijken vooruit naar Pinksteren en vragen om de komst van de Geest.

Kom ook en geniet in deze Choral Evensong van deze prachtige muziek tussen Cantate en Pinksteren op zondag 26 mei om 17.00 uur in de Utrechtse Janskerk.

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.