Choral Evensong 25 juni 2017

Hear my prayer van Mendelssohn en Purcell als afsluiting van het Evensong-seizoen

Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn

Een Choral Evensong is een dienst waarin zingen, lezen, nadenken en bidden centraal staan en niet preken, praten en uitleggen. Daarom vinden sommigen deze Evensongs ook zoveel indrukwekkender dan een zondagmorgendienst. In ieder geval komt het regelmatig voor dat mensen na een Choral Evensong van de Schola Davidica achteraf melden dat het hen zo geroerd heeft. Want dat doen muziek en poëzie met mensen: ze raken op een ander, dieper niveau zowel zangers als luisteraars, ieder die op zijn/haar eigen manier meedoet aan de viering van een Evensong.
Tegelijk is de Evensong ook een mooie gelegenheid om te vieren en te danken. Een van de leden van de Schola Davidica viert in juni haar 50-jarig huwelijk en wilde graag in de Evensong van zondag 25 juni ‘Hear my prayer’ van Mendelssohn zingen, samen met ‘iets van Gert Oost’ en psalm 23. En natuurlijk gaat het koor op dat verzoek in. We zijn samen met haar dankbaar voor zoveel jaren samen en vieren dat graag ook mee in de feestelijke Evensong van juni.

Henry Purcell
Henry Purcell

‘Hear my prayer/o fort he wings of a dove’ is een compositie van Felix Mendelssohn voor sopraan, koor en orgel, geschreven in 1844 naar de tekst van psalm 55. Mendelssohn was een muzikaal begaafde zoon uit een tot het christendom bekeerd welgestelde joodse familie die ook nog kon schilderen en dichten. Muzikaal keek hij vooral achterom: zijn grote voorbeelden waren Bach, Handel en Mozart en hij heeft de aanzet gegeven tot de grote Bachrevival die tot vandaag voortduurt. Het werk is geschreven op verzoek van de vertaler van een heel aantal van Mendelssohns werken in het Engels, William Bartholomew en voor het eerst uitgevoerd in Crosby Hall te Londen in januari 1845. Het werd meteen een doorslaand succes en behoort tot de geliefdste koorwerken van Mendelssohn.
De roep van de mens om gehoor bij God klinkt ook in het koorgebed: het prachtige achtstemmige Hear my prayer, o Lord van Henry Purcell. De tekst lijkt dezelfde, maar is het begin van psalm 102. Waarschijnlijk bedoeld als begin van een groter werk (het oorspronkelijke handschrift eindigt niet met afsluitende maatstreep en er volgt nog een aantal blanco genummerde pagina’s) is het miniatuurtje een juweel van het grote genie Purcell. Hij schreef het misschien in 1685 voor de begrafenis van Charles II in Westminster Abbey. Hoewel bedoeld als groter werk, kan het toch heel goed apart worden uitgevoerd. De droeve muziek met zijn dissonante spanning en voorhoudingen is een roep uit nood, maar geeft troost vanuit de wetenschap dat er Iemand is die hoort, zoals het vervolg van psalm 102 vertelt.
De Canticles in G zijn deze zondag van Charles Stanford, de Responses de eerste (en mooiste) van Gert Oost, de psalm en gezongen zegenbede van Daniel Rouwkema.

Kom ook naar deze muzikaal rijke Choral Evensong op zondag 25 juni om 17:00 uur in de Janskerk om het Evensong-seizoen af te sluiten en de zomer in te gaan. De troostvolle en roerende muziek is er mooi genoeg voor.

Irma ten Brinke

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
De sopraan Irma ten Brinke zal deze maand als gastsolist meewerken. Ze studeerde musicologie en zang in Utrecht en Rotterdam. Tijdens haar studie heeft zij ook als koorlid meegezongen in de Schola Davidica.
Voorganger is ds Catrien van Opstal, predikant van de Evangelisch Lutherse Gemeente van Utrecht.