Choral Evensong 24 september 2017

Schola Davidica zingt ‘The fruit of silence’ van Vasks in de vredesweek

Peteris Vasks

Stilte en gebed nodig voor vrede

Hoe kun je stilte weergeven in geluid of muziek? Simon and Garfunkel probeerden het in de jaren zestig met hun ‘The Sound of silence’ wat culmineerde in een volledig orkest en een band die voluit speelden. Maar je kunt ook proberen net op de rand te blijven van net-geen-geluid of wel-geluid, op die subtiele grens waar net stilte en niet-stilte elkaar raken. Zo heeft Peteris Vasks het ingezet in zijn ‘The fruit of silence’.

De Letse componist Vasks (1946), zoon van een baptisten-predikant en bassist, heeft een meditatieve tekst van moeder Theresa gebruikt voor dit koorwerk met pianobegeleiding. Daarin legt zij een oorzakelijk verband tussen stilte, gebed, geloof, liefde, dienstbaarheid en vrede. Het werk begint op de gehoorgrens en bouwt heel langzaam op naar een heel kleine kleine climax (niet meer dan mf) op het woord ‘peace’, waarna de stilte weer de overhand krijgt in de herhaling van dat woord. Door de symmetrische opbouw van de tekst en de muziek, komt de boodschap met heel weinig middelen indringend binnen: deze wereld heeft minder lawaai en geweld, maar meer stilte en vrede nodig.

Charles Stanford

In de Choral Evensong van 24 september is dit de anthem die de Schola Davidica zingt, aansluitend bij de vredesweek.
Als koorgebed zingt het koor ‘Beati quorum viae” van Charles Stanford. Dit zes-stemmige juweeltje op een tekst van de eerste verzen van psalm 119, laat duidelijk horen wat een prachtige melodieën Stanford kon schrijven. De bas heeft daarbij een belangrijke, maar dienende rol en ‘de rest is opvulling’ zoals hij wel eens gekscherend zei. Met afwisselend 3-stemmig vrouwen- en mannenkoor en zes-stemmig volledig koor heeft deze muziek, al is het een totaal andere tijd en stijl, ook de verstilde en vredige sfeer als de anthem van Vasks.
De Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) zijn van Henry Purcell in Gm voor koor en solisten en ook hier blijft de klank vredig en verstild. De gebeden zijn van John Sanders.

Wilt u ook genieten van muziek die stille rust en vrede uitstraalt? Wees dan welkom en geniet van de verstilde maar indringende muziek in de Choral Evensong op zondag 24 september in de Utrechtse Janskerk.

De Schola Davidica staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Aanvang 17:00 uur, de deur gaat open om 16:30 uur.
De toegang gratis, er is een collecte bij de uitgang.