Choral Evensong 24 maart 2019

Bijzondere medewerking in Evensong: Marjon Strijk en (klein-)kinderen van Gert Oost

Deze maand is het 10 jaar geleden dat Gert Oost, de oprichter, huis-componist  en vaste organist van de Schola Davidica Choir, is overleden. Na een Choral Evensong in Oosterbeek in februari 2009, waarin hij met veel virtuositeit om een hangende d-toets heen moest spelen, werd een tumor in zijn hoofd vastgesteld en na een kort, maar slopend ziekbed is hij op 30 maart 2009 overleden.

Gert Oost
Gert Oost

De Schola Davidica was zijn ‘kindje’. hij kon er alle dingen in kwijt die hij zo graag deed: begeleiden, componeren, improviseren en samen muziek maken met een groep vrienden. In de Choral Evensong van 24 maart 2019 herdenkt het koor zijn overlijden tien jaar geleden, maar vooral zijn inbreng en vormende waarde voor de Schola Davidica.

Het koor zingt, samen met de bezoekers psalm 121, natuurlijk in de vorm die hij samen met Pieter Oussoren heeft ontwikkeld, want psalmen zingen was en is het hart van de Evensong en oorspronkelijke doelstelling van het koor als leerlingen van psalmdichter David. Daarnaast klinkt de Preces II en het ‘Magnificat in e (voor ‘door de week’) van Gert Oost. In plaats van de Responses zingt het koor na de gesproken gebeden als acclamatie ‘O Lord, hear my prayer’ uit Taizé, waarvoor Gert speciaal een cello-begeleiding schreef, een werk dat het koor regelmatig gezongen heeft in tijden van ziekte van koorleden of anderen die in nood waren.

Marjon Strijk
Marjon Strijk

Heel bijzonder is dat deze Evensong een strijkkwartet meespeelt van dochter Mirjam Oost en haar drie zonen, kleinkinderen van Gert. Zij zullen de psalm, het slotlied en acclamatie begeleiden. Het kwartet speelt ook de Chaconne in Gm van Henry Purcell als meditatief instrumentaal intermezzo als inleiding op de gebeden. Gert zou het bijzonder hebben gewaardeerd dat zijn muziek wordt uitgevoerd door zijn Schola en zijn eigen familie.
Een heel geliefd werk van Gert was ook ‘Hear my prayer/O for the wings of a dove’ van Felix Mendelssohn. Het koor zingt dat als anthem. De solopartij wordt gezongen door sopraan Marjon Strijk, die vroeger dit en andere werken met Gert heeft uitgevoerd.
Als koorgebed klinkt in deze 40-dagentijd het verstilde ‘O crux ave’ van Rihards Dubra (1964) uit Litouwen met een sfeer die doorgezet wordt in het intochtslied ‘O for a closer walk’. Na de anthem zingt het koor nog de zegenbede ‘The peace of God’ in de intieme zetting van John Rutter.

Rihards Dubra
Rihards Dubra

Het belooft een bijzondere ervaring te worden, met momenten van verstilling en ruimte voor rouw, maar met een roep om gehoord te worden en vertrouwen op de toekomst.
Kom ook en onderga de helende kracht van muziek in de Choral Evensong op 24 maart om 17:00 uur in de Janskerk te Utrecht

Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, organist is Jan Hage.
Bijzondere medewerking van Marjon Strijk, sopraan en een strijkkwartet bestaande uit Mirjam Oost, viool, Casper (15), viool, Julian (12), viool/altviool en Valentijn Jeukendrup (9), cello.

Aanvang 17:00 uur, de deuren gaan open om 16:30 uur.

Toegang gratis, er is een collecte bij de uitgang.

 

Jaap Boeschoten