zondag 28 januari 2024 – Oosters-orthodoxe Vesper

Eeuwige lof

Eén keer per jaar verandert de stoere sobere Janskerk, waar elke maand een Choral Evensong klinkt, in een Oosters-orthodoxe kathedraal. Dan klinken wonderschone koorklanken in het Kerkslavisch waarin vooral de lof van God wordt bezongen. Het orgel zwijgt en de gemeente kan vooral meezingen met de altijddurende lofprijzing: ‘Alliloeija’. Van uiterst hoge sopranen tot de diepste bassen, alles wordt ingezet voor het loven van God, één van de belangrijkste kenmerken van de Oosters-orthodoxe liturgie.

Pavel Tsjenokov

Zondag 28 januari 2024 om 17.00 uur zingt de Schola Davidica een Oosters-orthodoxe vesper met werken van Steinberg, Rachmaninov, Tsjaikovski en Tsjesnokov.

De vesper begint met ‘Svete tichi’ van Pavel Tsjesnokov (1877 – 1944). ‘O liefelijk licht’, het avondlicht  dat verdwijnt nu de dag eindigt, wij danken en prijzen God.

Maximilian Steinberg

Als ‘Anthem’ zingt het koor de drie eerste delen van ‘Muziek voor de Goede week‘ van Maximilian Steinberg (1883 – 1946). Hij was een leerling van Rimski-Korsakov en werd later zijn schoonzoon, waarvoor hij zijn Joodse geloof moest opgeven voor het Russisch-orthodoxe. Na de dood van zijn schoonvader werd hij gezien als een van de grote componisten. Hij besloot om in Rusland te blijven na de machtsovername van Lenin en schreef zijn ‘Muziek voor de Passieweek’ in 1927, vlak voor de communisten het schrijven en uitvoeren van alle religieuze muziek verboden. De eerste delen gaan over de bruiloft als beeld van Gods Koninkrijk.

Vladimir Dovganj

Als een van de psalmen klinkt Psalm 104 van de hedendaagse componist Vladimir Dovganj (1953). Hij laat zich inspireren door Oekraïense volksmuziek die hij als kind hoorde en waarvan hij zeker 100 melodieën heeft vastgelegd. In ‘Blagoslovi doesje moja’ volgt hij een aantal lofprijzende verzen uit psalm 104 en laat die afwisselend zingen door vierstemmig koor (SATB) en mannenkoor (TBBB) met af en toe sopraan- en tenor-solo.
De tweede psalm is ‘Blazjen moesj’ (psalm 1), weer van Pavel Tsjesnokov. Hierbij zingt een bas, Bram Trouwborst, een prachtige solo boven de vierstemmige ingehouden begeleiding van het koor, tot de lofprijzing losbarst en het koor voluit meezingt ‘Alliloeija! Slava tebe Bozje’ (Halleluja, glorie aan U, Heer!).

Sergej Rachmaninov
Sergej Rachmaninov

De Preces en de Canticles zijn vandaag uit het grootse werk ‘Nachtwake’ opus 37 (ook wel ‘Vespers’genoemd) van Sergej Rachmaninov (1873 – 1943). ‘Bogoroditse Devo‘ (Ave Maria) is een zoet romantisch werk, waarin Maria wordt aangeroepen. In ‘Nyne otpoesjstjajesji’ (Nunc dimittis) zingt een zachte tenorsolo boven een langzaam voortstromend bed van klanken van het koor. De uiterst zachte lofprijzing aan het einde is des te indrukwekkender als de lage bassen moeten afdalen naar de lage bes.

De gezongen gebeden komen uit de ‘Liturgie van Chrysostomus’ opus 31 van Rachmaninov en het Onze Vader (‘Ottsje nasj’) is van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski .

Ook de gemeente kan meedoen in de lofprijzing met Alliloeija-zang bij intocht en uittocht van het koor.

Kom ook genieten van deze warme en doorleefde muziek uit de Orthodoxe Kerk.

Het (voor de gelegenheid uitgebreide) koor staat onder leiding van Leenke de Lege.
Solo’s worden verzorgd door Bram Trouwborst en een aantal leden van het koor.
Aanvang 17.00 uur. De deuren gaan open om 16.30 uur. Van harte welkom!

Jaap Boeschoten