Welkom terug!
De Choral Evensong van 27 februari staat nu online (klik hier). We beginnen met een lofzang op de eindigheid. Dat gaat natuurlijk niet over de eindigheid van de corona-beperkingen. Maar we zijn wel heel blij dat díe beëindigd zijn. U toch ook? Daarom: welkom terug in de Janskerk. Op zondag 27 maart om 17.00 uur. En daarna op elke vierde zondag van de maand.
Over de Evensong van februari: prachtige eindigheid?
‘Maar ik wil helemaal mijn levenseinde niet leren kennen!’ zei een alt, toen wij de anthem ‘Lord, let me know mine end’ van Maurice Green gingen instuderen. Begrijpelijk, want we denken daar liever niet aan. Wie wil dit nou wel weten? Nu wij van de overheid wat meer moeten spreken over de dood, lijkt deze psalmtekst wonderwel te passen in de SIRE-campagne. Deze psalm gaat vooral over het besef van vergankelijkheid van het mensenleven. Hoe kwetsbaar wij mensen zijn. Ons levenspad is ongewis en we hebben steun nodig.
Levens weg
Maurice Greene (1696 – 1755) was koorknaap in St. Paul’s Cathedral en werd in 1727 daar organist. Later ook in de koninklijke kapel en professor aan de universiteit van Cambridge.
Aan het begin van de 18e eeuw stond de Engelse componeerstijl erg onder druk van Duitse en Italiaanse muziek, vooral opera. Maar Greene geeft met zijn beroemde bewerking van Psalm 39, 5 – 8 ‘Lord, let me know mine end’ een schitterend voorbeeld hoe de eigen Engelse compositiestijl ook toen een enorme zeggingskracht had. De lopende bas die onder het hele stuk door loopt, kan gezien worden als een verbeelding van de levensweg waarop wij lopen. De melodieën die hij daarboven laat klinken schrijnen vanaf het begin en laten voelen hoe pijnlijk en tegelijk prachtig het leven kan zijn. In het midden zingen twee stralende solo-sopranen over de hoop op God, het enige dat overblijft als je de nietigheid van de mens beseft.
Neerbuigen en opkijken
In de Choral Evensong van 27 februari klinkt het besef van kwetsbaarheid door in alle liederen en koorwerken. We hebben hulp nodig, van elkaar en van de Ene. Daarom zingen we als koorgebed: ‘Bow down thine ear’ van Charles Wood (1866 – 1926). Het is een kunstige bewerking van psalm 86, waarbij de van oorsprong Ierse componist de Geneefse melodie herkenbaar gebruikt.
Het psalmengebed bestaat deze Evensong uit psalm 121 van Gert Oost ‘Ik hef mijn ogen op naar de bergen, van waar zal komen mijn hulp?’ en psalm 145 van Charles Stanford (1852 – 1924), die door Charles Wood werd opgevolgd als professor in Cambridge.
Weer meezingen
De Canticles (Magnificat en Nunc dimittis) in Eb zijn van Herbert Brewer (1865 – 1928), organist van Gloucester Cathedral. De Versicals (Preces and Responses) zijn geschreven door Humphrey Clucas. Hij was docent Engels en op muzikaal gebied autodidact. Dat hij zelf ook zanger was, kun je goed merken aan de goed zingbare melodielijnen in deze gezongen gebeden.
Met de hymns ‘Jesu, grant me this, I pray’ (NEH 382) en ‘Vernieuw in ons, o God’ (Liedboek 858) kunnen ook de aanwezigen weer meezingen in deze eerste Evensong na de strenge lockdown.
Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Aanvang 17.00 uur. De deuren gaan open om 16.30 uur.
Toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.
Janskerk, Utrecht