Lessons & Carols 25 december 2014

Lezen en zingen met Kerst in de Janskerk

Schola KerstDe Schola Davidica verzorgt op Eerste Kerstdag weer het traditionele Festival of Lessons & Carols om 15:30 uur in de Janskerk.

December, de kortste dagen van het jaar. Het is koud buiten, misschien sneeuwt het wel, het is vroeg donker en de meeste mensen haasten zich naar huis om de warmte van de kachel op te zoeken.
Maar een grote stoet van mensen verzamelt zich op Eerste Kerstdag vanaf 15:00 uur in de kou voor de Janskerk. Zij zoeken de warmte van mooie muziek met inhoud, van inspirerende teksten, van een gemeenschap die wil horen van en zingen over het licht dat verschijnt en over een wereld waar vrede heerst.
In dit Festival klinken oude bekende kerstliederen als ‘Silent Night’ en ‘Hark the herald angels sing’, waarbij ieder flink mee kan zingen. Maar elk jaar laat het koor ook een aantal nieuw gecomponeerde  carols horen, zoals ‘I sing of a maiden’ van Matthew Martin: Een ijle sopraan begint te zingen over het meisje dat moeder werd, het orgel en andere stemmen vallen in en bezingen het kind dat als dauw in April neerdaalt op de aarde, tot uiteindelijk alle stemmen samen verwonderd vaststellen dat het wel een heel bijzondere vrouw is, die moeder wordt van dit kind van God.
Chilcott, BobVan Bob Chilcott, de bekendste Engelse componist van dit moment, zingt het koor wel vier carols, één echt nieuwe: ‘For him all stars have shone’, en drie bewerkingen van oude bekenden: ‘O little town of Bethlehem’, ‘In dulci jubilo’ en ‘Silent night’. Door de combinatie van een bekende tekst of melodie met een nieuw arrangement zijn deze carols zowel vertrouwd als verrassend. Soms zit er een bekende melodie verstopt in een nieuw muziekstuk en kom je pas na een tijdje achter dit bijzondere kerstcadeautje.
Ook echt oude kerstmuziek wordt niet vergeten: Het magnifieke jubelende ‘Hodie Christus natus est’ van Jan Pietersz Sweelinck en het bekende ‘Es ist ein Ros entsprungen’ hebben ook hun plek tussen de lezingen van oude en moderne teksten.
Kom ook en laat het echt Kerstfeest worden: op 25 december, Eerste Kerstdag, Festival of Lessons & Carols verzorgd door de Schola Davidica om 15:30 uur in de Janskerk. Kom op tijd want de kerk is gauw stampvol.

Het koor staat onder leiding van Lisette Bernt, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
De kerk gaat open om 15:00 uur. Gratis toegang en collecte bij de uitgang.