Een nieuw seizoen, een nieuw geluid?
Choral Evensong op zo. 27 september
17:00 uur in de Janskerk te Utrecht
Schola Davidica o.l.v. Christiaan Winter
muziek van S.S. Wesley, Tomkins, Oost en Rouwkema
Het komende seizoen van de Schola Davidica zal spannend en uitdagend zijn na het vertrek van Lisette Bernt als dirigent. Voor de Choral Evensongs van september, oktober en november zijn drie uitmuntende gastdirigenten uitgenodigd en het koor hoopt in de maanden daarna een nieuwe vaste dirigent te kunnen benoemen.
Zondag 27 september zal het koor onder leiding staan van Christiaan Winter. Hij studeerde o.a. kerkmuziek in Utrecht en is nu kerkmusicus van de Oude Kerk te Amsterdam, stadsbeiaardier in Alkmaar en mede-samensteller van het Nieuwe Liedboek voor de Protestantse Kerk van Nederland. We zijn benieuwd of de Schola anders zal klinken met deze andere dirigent, maar zullen zeker geïnspireerd worden door zijn nieuwe inbreng.
Als anthem klinkt in deze Choral Evensong ‘Thou wilt keep him in perfect peace’ van Samuel Sebastian Wesley (1810-1876). Hij was de onwettige zoon van Samuel Wesley en diens huishoudster Sarah Sutor en kleinzoon van de bekende schrijver van kerkliederen Charles Wesley. Hij stond bekend als een koppig mens, kritisch ten opzichte van de Engelse kerk, maar ook een pionier die de kerkmuziek en liturgische praktijk vernieuwde. Daarmee werd hij een van de belangrijkste Engelse kerkmusici tussen Purcell en Stanford. Zijn werk ‘Thou wilt keep him’ is een voorbeeld van een langzame harmonische beweging, in tegenstelling tot snelle akkoordwisselingen die je in de concertzaal tegenkomt, een soort ‘eenvoud’ die goed past bij de lange nagalmtijd die Engelse kathedralen als bijvoorbeeld St. Paul’s Cathedral meestal bezitten. Wesley is op zijn best als hij, zoals in deze anthem, met brede majestueuze thema’s belangrijke teksten inleidt waar de tekst een vredige meditatieve toon voorschrijft.
Een heel ander karakter heeft ‘The Fifth Service’ (het Magnificat en Nunc dimittis) van Thomas Tomkins (1572-1656). Hij was koorleider in de Chapel Royal en organist in Worcester Cathedral. Deze werken grijpen terug op de contrapuntstijl van Gibbons en Byrd en afwisselend klinken een bassolo, een ‘verse-koor’ en het volledige koor.
Nog iets ouder is het koorgebed ‘In pace’ van William Blitheman (1525-1591), de opvolger van Thomas Tallis als organist in de Chapel Royal. Het is een meditatief werk op teksten van psalm 4 en 132, waarin de dichter vraagt om vrede en rust zoals in de slaap.
Naast psalmen op muziek van Daniel Rouwkema (1975) en Gert Oost (1942-2009) sluit de Evensong af met ‘Geef vrede door van hand tot hand’ dat in het Liedboek als lied 1014 is opgenomen. Het is geschreven door Frederik Herman Kaan (1929-2009), geboren in Nederland, maar lang werkzaam in Engeland en Zwitserland in dienst van de Wereldraad van kerken. De oorspronkelijk Engelse tekst is gemaakt op de Ierse melodie St. Columba, en door Andries Govaart vertaald in het Nederlands. Dit lied is een goed voorbeeld van de verrijking die het nieuwe liedboek brengt. Een eigentijdse tekst op een mooie melodie die goed te zingen is. Een lied dat meer is dan een vredeslied, maar ook heel goed gezongen kan worden als afsluiting, ‘als schat om uit te delen’.
Kom ook op zondag 27 september naar de Choral Evensong van de Schola Davidica en onderga de roep om vrede die uitgaat van muziek uit de schat van eeuwen.
Het koor staat deze maand onder leiding van Christiaan Winter, het orgel wordt als vanouds bespeeld door Jan Hage.
Toegang is gratis, de deuren gaan open om 16:30 uur, er is een collecte bij de uitgang.