Choral Evensong 22 oktober 2023

‘Eeuwige vrede?’

Norwich Cathedral
Norwich Cathedral

Met de kroning van koning Charles werd hij de derde vorst van die naam die in Engeland op de troon zit. Zijn voorgangers Charles I en Charles II zijn verbonden een periode met veel geweld die wel ‘interregnum’ wordt genoemd. In 1649 werd Charles I afgezet en onthoofd en was Engeland een aantal jaren een republiek. In 1660 kwam Charles II terug uit ballingschap in Europa en werd Engeland weer een monarchie.
In die periode schreef Richard Ayleward (1626 – 1669) veel religieuze muziek. Hij was in die periode organist en koorleider in Norwich Cathedral en werkte onder ‘director of music’ Christopher Gibbons, de zoon van de beroemde Orlando Gibbons. Kenmerkend was dat hij grote werken schreef voor soms meer koren, veel instrumentalisten en soms wel 4 solisten van dezelfde stemgroep. Zijn Responses zijn veel eenvoudiger in bezetting (SAATB) worden tot op de dag van vandaag in de Engelse kerk gebruikt en klinken ook vandaag in deze Evensong.

‘The Lord’s Prayer’

John Sheppard

Het koorgebed in deze Choral Evensong is ‘The Lord’s Prayer’ van John Sheppard (1515 – 1558). Hij schreef vooral Latijnse werken onder de RK Queen Mary, maar ook wel in de landstaal. Deze moeten dan onder de korte regering van Edward VI zijn geschreven, maar helaas zijn de meeste verloren gegaan onder het bewind van Queen Mary. ‘The Lord’s Prayer’ is een echt polyfoon Renaissancewerk en de tekst van het ‘Our Father’ is duidelijk nog niet vastgelegd in The Book of Common Prayer. De verstilde sfeer is een mooi begin van deze Evensong.
Het intochtslied is dan een jubelende Engelse versie van psalm 100 (NEH 334) ‘All people that on earth do dwell’, op de ons bekende Geneefse melodie, maar ritmisch aangepast aan de Engelse Hymn.

Samuel Sebastian Wesley

Peace
Als anthem zingt het koor ‘Thou wilt keep him in perfect peace’ van Samuel Sebastian Wesley (1810-1876). Hij was de onwettige zoon van Samuel Wesley en diens huishoudster Sarah Sutor en kleinzoon van de bekende schrijver van kerkliederen Charles Wesley. Hij stond bekend als een koppig mens, kritisch ten opzichte van de Engelse kerk, maar ook een pionier die de kerkmuziek en liturgische praktijk vernieuwde. Daarmee werd hij een van de belangrijkste Engelse kerkmusici tussen Henry Purcell en Charles Villiers Stanford. Zijn werk ‘Thou wilt keep him in perfect peace’ is een voorbeeld van een langzame harmonische beweging, in tegenstelling tot snelle akkoordwisselingen die je in de concertzaal tegenkomt, een soort ‘eenvoud’ die goed past bij de lange nagalmtijd die Engelse kathedralen als bijvoorbeeld St. Paul’s Cathedral meestal bezitten. Wesley is op zijn best als hij, zoals in deze anthem, met brede majestueuze thema’s belangrijke teksten inleidt waar de tekst een vredige  meditatieve toon voorschrijft.

Charles Villiers Stanford

Volkstaal
De Canticles (‘Magnificat’ en ‘Nunc dimittis’) van Charles Villiers Stanford (1852-1924) in C zingen we deze maand in het Nederlands. Sytze de Vries heeft het voor elkaar gekregen om een goed lopende Nederlandse vertaling te maken die precies past op de muziek van Stanford, waardoor het oorspronkelijke ideaal van een Choral Evensong in de volkstaal wat meer wordt benaderd.
Ook Psalm 122 zingen we in het Nederlands op een spannende moderne chant van onze dirigent Daniel Rouwkema.

Wees welkom in deze Choral Evensong op zondag 22 oktober 2023 in de Utrechtse Janskerk.
Dirigent is Daniel Rouwkema, Jan Hage bespeelt het orgel.
Toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.
Aanvang 17.00 uur. De deuren gaan open om 16.30 uur.

Jaap Boeschoten