Choral Evensong op 22 november 2020

Bent u er bij? Het kan nu ook online

Een Choral Evensong is alleen mogelijk als we de corona-regels in acht nemen. Om die reden zingen we op de Evensongs voorlopig met een beperkt aantal zangers. En mogen er maximaal 100 bezoekers komen, die zich vooraf inschrijven.

  • Wilt u de Evensong op 22 november in de Janskerk bijwonen? Meld u dan hier aan. Doe dat nu, want het aantal plaatsen is beperkt.
  • Wilt u de Evensong op 22 november via YouTube volgen? Klik dan op deze link.

Vrouwenkoor en samenzang

In de Choral Evensong van 22 november zingen alleen de vrouwen van de Schola Davidica. Zo blijft het aantal zangers beperkt en is het zingen veilig. Bovendien is dit een mooie gelegenheid om repertoire te brengen dat we anders niet zo makkelijk kiezen.
In verband met de veiligheid komt de samenzang te vervallen.

Gustav Holst
Gustav Holst

Anthem
Gustav Holst (1874-1934) is een componist die weinigen kennen. Toch is zijn invloedrijke orkestwerk The Planets wereldberoemd. Het Ave Maria voor 8-stemmig a capella vrouwenkoor schreef hij toen hij 26 jaar was. Hij droeg het werk op aan zijn moeder, die stierf toen hij nog kind was. Holst studeerde bij Charles Stanford aan het Royal College of Music. Sindsdien zijn z’n medestudent Ralph Vaughan Williams en hij muzikale vrienden voor het leven.
De devotievolle zetting van het Ave Maria weerspiegelt zijn veelzijdige persoonlijkheid. Het verenigt romantische uitbundigheid met een grote helderheid van expressie. Vakkundig combineert Holst verschillende soorten harmonieën. Daardoor klinkt dit werk zowel klassiek als modern. Een vloeiend contrapunt creëert harmonieën van verschillende intensiteit en kleur, door het koor in kleinere eenheden te verdelen. In dit stuk maakt Holst zich los van de zware chromatiek van Wagner. Tegelijkertijd verwerpt hij de soberheid van Victoriaanse kerkmuziek door dissonanten te gebruiken binnen een vrije diatonische harmonie.

Canticles
Kenneth R. Long schreef zijn ‘Magnificat’ en ‘Nunc dimittis’ in 1947. Hij componeerde het voor trebles (jongensstemmen), en de vrouwen van de Schola Davidica zullen dit nu uitvoeren. In afwisseling met die tweestemmigheid speelt het orgel een belangrijke rol. Daardoor wint juist de tekst nog meer aan kracht.

John Rutter
John Rutter

The Blessing
Als zegen klinkt ‘A Clare Benediction’ van John Rutter (1945). Rutter schreef een hele reeks zegenbeden voor koor. Hij deed dat altijd voor personen of instellingen die voor hem van grote betekenis zijn. Zoals het Clare College in Cambridge waar hij studeerde, en waar hij jarenlang het Chapel Choir dirigeerde.
Rutter schreef het werk in 1998 ter ere van zijn Alma Mater. Hij gebruikt daarvoor een eigen verwoording van de bekende zegen. Rutters’ tekst, die begint met “Moge de Heer zijn genade over u tonen”, is een gebed om bescherming en leiding; wanneer je slaapt en wakker bent, in het leven en daarna. Het gedicht bestaat uit vier strofen van elk vier regels. Twee verzen worden gezongen door de hoge stemmen, gevolgd door twee afwisselend gezongen lage stemmen. De harmonie is eenvoudig maar doeltreffend. Zoals wanneer alle stemmen “Moge zijn geest altijd aan uw zijde zijn” zingen, de gehanteerde chromatiek de woorden nog verder versterken.

Introit
Als koorgebed zingt het koor ‘Let all the world in every corner sing’ van Craig Sellar Lang (1891-1971), een in Nieuw-Zeeland geboren Britse componist. Hij kreeg onder meer les van Charles Stanford in Clifton College en behaalde zijn doctoraat in Durham.
C.S. Lang werd later Director of Music in Christ’s Hospital School in Horsham, West Sussex. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de koorleden van Westminster Abbey daar ondergebracht en die periode schreef hij heel wat anthems voor trebles (jongensstemmen), waaronder dit koorgebed.

Malcolm Archer
Malcolm Archer

Responses, psalm en slotzang
De gezongen gebeden zijn van Malcolm Archer; psalm 72 wordt gezongen op een chant van Martin Neary.
In verband met corona zal er geen samenzang zijn.

Choral Evensongs moeten blijven. Helpt u mee?
Een aantal maanden hebben u en wij de Choral Evensongs moeten missen. Juist dat gemis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk en inspirerend de maandelijkse Evensongs zijn. Ze kunnen alleen maar blijven bestaan met uw bijdrage.
Helpt u mee de continuïteit van de Choral Evensongs te waarborgen? Maak uw bijdrage over op rekeningnummer NL16 RABO 0174 8279 11 van de Schola Davidica. Alvast dank, namens alle mensen die de Choral Evensongs in de Janskerk een warm hart toedragen.

Choral Evensong 22 november 17.00 u: Janskerk of YouTube

  • Wilt u de Evensong in de Janskerk meebeleven? Meld u dan hier aan.
  • Wilt u de Evensong via YouTube meebeleven? Klik dan op deze link.