Choral Evensong 22 juni 2014

 

Een bijzonder afwisselende seizoensafsluiting door de Schola Davidica Utrecht

Alcaraz, Albert-2
Albert Alcaraz

Een Choral Evensong is meestal behoorlijk voorspelbaar. The Book of Common Prayer uit 1548 heeft de vorm vastgelegd en sindsdien worden de (Choral) Evensongs volgens dat stramien gevierd. De Schola Davidica heeft in haar 30-jarig bestaan een eigen vorm ontwikkeld, de Utrechtse evensong, met enige aanpassingen ten opzichte van het Engelse origineel, maar de diensten worden bijna altijd volgens dezelfde orde gehouden. Variaties vinden plaats in de teksten en de muziek.
Op zondag 22 juni sluit de Schola Davidica haar 30e seizoen af met een aantal bijzondere muzikale variaties. Als belangrijke wijziging wordt het koor deze keer niet begeleid door onze vaste organist Jan Hage, hij had verplichtingen elders, maar door de jonge Utrechtse organist Geerten Liefting.
Naast organist is hij ook dirigent en componist en vorig jaar heeft het koor nog een werk van hem gezongen.
Ten tweede zal een Nunc dimittis worden gezongen van de Spaanse componist Albert Alcaraz (geboren 1978) voor 5-stemmig vrouwenkoor en 2 solisten begeleid door piano. Meestal zingt het koor met orgelbegeleiding of a capella, maar voor dit werk is de piano veel geschikter. Het werk roept de sfeer op van het beroemde jongenskoor Libera, maar dan gezongen door volwassen vrouwenstemmen.
Ook het Magnificat komt uit Zuid-Europa, namelijk in de bewerking van Marc Antoine Charpentier voor solisten en koor. In dit rijke barok werk wisselt een kwartet van solisten af met gedeelten door het hele koor. Aan de compositie is te voelen dat Charpentier naast componist zelf ook zanger was.
Het Notre Père van Maurice Duruflé sluit daar qua sfeer mooi bij aan.
Rontgen, Julius (1931)-klAls anthem zingt het koor ‘Kommt her zu mir’ van de Nederlander Julius Röntgen. Hij is in Duitsland geboren, maar verhuisde op 22-jarige leeftijd naar Amsterdam waar hij het Amsterdams Conservatorium oprichtte en een aanzet gaf tot de bouw van het Concertgebouw. Op latere leeftijd verhuisde hij naar Bilthoven waar hij nog een flink aantal werken schreef, waaronder in 1929 de anthem voor deze zondag.
Met een koorgebed van Orlando Gibbons en een slothymne uit Iona, beide uit Engeland, is de Evensong behoorlijk internationaal en zeker afwisselend.

Kom ook luisteren en meezingen in de laatste Choral Evensong van dit seizoen op zondag 22 juni 2014 in de Utrechtse Janskerk. Met deze zomerse klanken sluiten wij het 30e seizoen af kunt u geïnspireerd de de vakantie in.
Het koor staat onder leiding van Lisette Bernt, het orgel wordt bespeeld door Geerten Liefting.
Toegang is gratis en bij de uitgang is een collecte. De deuren gaan open om 16.30 uur.
Van harte welkom!

Jaap Boeschoten

Muziek:
Koorgebed: O Lord, increase my faith – Orlando Gibbons
Intochtshymne: As pants the hart – NEH 337
Preces: John Holmes
Psalm 92 – Peter Aston
Psalm 65 – Gert Oost
Magnificat – Marc Antoine Charpentier
Nunc dimittis – Albert Alcaraz
Anthem: Kommt her zu mit – Julius Röntgen
Slothymne: We met you – Iona