Bidden om vrede en opofferende onderlinge liefde
In juli 2016 heeft de Schola Davidica een week lang de dagelijkse Choral Evensong mogen zingen in de kathedraal van Exeter in Zuid-Engeland. Na afloop kregen we niet alleen te horen dat ons zingen werd gewaardeerd (Engelsen zijn altijd zeer voorkomend en vriendelijk) , maar kreeg het koor ook de uitnodiging om een keer terug te komen en dat was meer dan beleefdheid. Het was voor het koor weer een indrukwekkende ervaring om die in die prachtige en eeuwenoude Engelse traditie te mogen staan van dagelijkse gezongen Evensongs.
Op zondag 25 september begint voor de Schola Davidica het nieuwe seizoen 2016-2017 van Choral Evensongs in de Janskerk met een gemengd Engels/Nederlands repertoire. Aan het einde van deze vredesweek is het niet vreemd dat vrede en onderlinge liefde centraal staan in deze Evensong.
In het koorgebed van Thomas Tallis (1505-1585) ‘A new commandment’ klinkt al de oproep van Jezus elkaar lief te hebben, zoals Hij ons heeft liefgehad. De grootste vorm van liefde is die die zichzelf opoffert voor anderen en dat wordt prachtig beschreven in de anthem voor deze zondag:
‘Greater love hath no man’ van John Ireland (1879-1962). Deze introspectieve man met weinig vrienden, wordt wel een Engelse impressionist genoemd, beïnvloed door Franse en Russische componisten als Ravel, Debussy en Stravinsky. ‘Greater love’ schreef hij in 1912 en de tekst bestaat uit bijbelteksten uit Hooglied, het evangelie van Johannes en brieven van Petrus en Paulus. Het werk heeft een duidelijke structuur, loopt door allerlei verschillende toonsoorten en heeft sterke melodische lijnen met korte soli voor sopraan en bariton.
Het Magnificat en Nunc dimittis van Herbert Brewer (1865-1928) in E flat zijn niet zijn meest bekende bewerking van deze Canticles, maar ze zijn zeker de moeite waard om uitgevoerd te worden. Brewer heeft bijna zijn hele leven in Gloucester gewoond en zong al als jongenssopraan in de kathedraal aldaar. Na zijn opleiding aan de Cathedral School en in Exeter College te Oxford werd hij organist in onder andere Exeter, Tonbridge en Bristol en in 1893 tot aan zijn overlijden in 1928 was hij vaste organist van zijn geboorteplaats Gloucester. Zijn hele leven heeft hij zich ingezet voor de verbetering van de kwaliteit van de kerkmuziek.
De Preces en Responses van deze maand zijn van de hand van onze eigen dirigent Daniel Rouwkema. De Nederlandse bewerking door Sytze de Vries van deze Engelse Responses is opgenomen in het nieuwe Liedboek als lied 192. Het is heel bijzonder deze typisch Engelse manier van gebeden zingen in het Nederlands uit te voeren.
Met de echt Nederlandse hymn ‘Geef vrede, Heer, geef vrede’, de psalmen van Malcolm Archer en Gert Oost, een zegen uit Iona en het echt Engelse slotlied ‘Abide with me’ belooft het weer een prachtige en inspirerende Evensong te worden.
Bijzonder is dat de Schola Davidica deze Evensong op zondag 2 oktober om 17:00 uur op uitnodiging ook in de Kathedraal van Antwerpen zal zingen. Als u in de buurt bent, kom dan ook luisteren in deze prachtige kerk.
In ieder geval bent u van harte welkom op de Choral Evensong aan het einde van de vredesweek op zondag 25 september 2016 om 17:00 uur in de Janskerk te Utrecht. Het koor staat onder inspirerende leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage, inleider is ds. Bernard Baakman.
De deur gaat open om 16:30 uur, toegang is gratis, er is een collecte aan de uitgang.