Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het beroemde ‘Festival of Lessons & Carols’ voor het eerst werd uitgevoerd in de kapel van King’s College, Cambridge. De opzet van negen lezingen, afgewisseld met carols gezongen door het koor en hymns gezongen door allen, is al die jaren onveranderd gebleven. Maar de eerste uitvoering was 140 jaar geleden in 1878 in Truro, Cornwall , in het uiterste zuidwesten van Groot Brittannië. Die viering vond plaats in een houten schuur, want de kathedraal van Truro was nog in aanbouw. Bisschop Edward White Benson heeft in 1880 deze vorm van dienst officieel vastgesteld en sindsdien wordt die over de hele wereld tijdens de advents- en kerstdagen gevierd.
Ook de Schola Davidica heeft vanaf haar begin in 1983 jaarlijks de vaste Choral Evensong op de vierde zondag van de maand laten vervallen en dit Festival of Lessons & Carols (in het begin nog enthousiast ‘Carol & Lessons’ genoemd) op Eerste Kerstdag gezongen.
Dit jaar begint het koor met ‘Hodie Christus natus est’ van de Canadees Healey Willan, dat een feestelijk Kerst antifoon dat meteen de goede toon zet. Na de samenzang van ‘O come all ye faithful’ en een Nederlandse bewerking van ‘Hills of the North, rejoice’ zingt het koor ‘Unto us a child is given’ een prachtig jubelend werk waarin het orgel flink de ruimte krijgt om te excelleren en het koor door verschillende toon- en maatsoorten de blijdschap uitzingt van de geboorte van een kind, zoals beschreven in Jesaja 9.
Maar ook verstillende en zachte muziek klinkt zoals het ‘Hush my dear’ van Gabriel Jackson, Star Carol van John Rutter en de indringende zetting van ‘Silent Night’ van Bob Chilcott. Dat de geboorte van het Kerstkind niet gewoon of vanzelfsprekend is, blijkt uit het ‘Magnum Mysterium’ van Malcolm Archer en als mensen kunnen we alleen maar dankbaar en verwonderd uitzingen: ‘My Lord has come’ van Will Todd.
Als afsluiting moet natuurlijk ‘Hark! the herald angels sing’ klinken, jarenlang de standaard slothymne van de Lessons & Carols van King’s College. Hoewel Charles Wesley de tekst in 1739 heeft geschreven en er een langzame en plechtige melodie voor liet schrijven, heeft William H. Cummings in 1855 de melodie van deel 2 uit een wereldse cantate, ‘Festgesang’ van Felix Mendelssohn gebruikt voor deze tekst. Deze hymn behoort tot een van de ‘Four Great Anglican Hymns’ en kan dus niet ontbreken als afsluiting, met de bekende discant van David Willcocks uit 1961 bij couplet 3.
Kom en vier mee met de Schola Davidica in jubelende tonen en verstilde verwondering: Het Festival of Lessons & Carols op Eerste Kerstdag, dinsdag 25 december om 15.30 uur. Dan wordt het pas echt Kerst en kunnen de huiselijke kerstfeesten beginnen.
Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Aanvang 15:30 (!) uur, de duur gaat open om 15:00 uur.
Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.