Engelse en Europese muziek blijft verbinden
In de Choral Evensong van 24 februari 2019 zingt Schola Davidica Choir muziek van Engelse bodem en van het Europese continent. Al stappen de Britten uit de Europese Unie, in de Choral Evensongs blijven we verbinding tussen onze landen ervaren.
In deze Evensong zingt het koor werken van de twee grote Franse componisten die beiden een beroemd Requiem schreven: Fauré en Duruflé.
Als koorgebed klinkt het gebed bij uitstek, het Onze Vader, ‘Notre Père’ van Maurice Duruflé (1902-1986). Zijn oeuvre is niet groot: hij bleef aan zijn composities schaven tot hij er echt helemaal tevreden over was, net als zijn leraar Paul Dukas. De belangrijkste inspiratiebron voor zijn muziek zijn de Gregoriaanse gezangen die hij als kleine jongen op de koorschool in Rouen veel had gezongen. Hij was ook een begenadigd organist en professor aan het conservatorium van Parijs. In 1975 kreeg hij een auto-ongeluk en moest hij stoppen als organist. Daarna publiceerde hij in 1976 nog één koorwerk, zijn laatste: ‘Notre Père’, dat de Schola Davidica zal zingen. Het is een verfijnde en afgewogen compositie, waarin alle kleuren van de rijke tekstinhoud muzikaal worden weergegeven.
‘Cantique de Jean Racine’ is juist een van de eerste werken van Gabriel Fauré (1845-1924). Hij schreef het toen hij 19 jaar was en won er de eerste prijs mee toen hij afstudeerde aan de Parijse school voor kerkmuziek. De kracht van Cantique de Jean Racine uit 1866 voor orgel en gemengd koor zit hem in de eenvoud. Vredige orgelklanken openen dit werk. Het mannenkoor begint met een eenvoudig, maar mystiek beladen koraalachtige melodie. Als het vrouwenkoor het werk completeert, zijn we getuige van een van de mooiste werken van Fauré.
Dirigent Daniel Rouwkema schreef in 2010 voor het Roder jongenskoor de ‘Roden Service’, bewerkingen van het Magnificat en Nunc dimittis en die worden in deze Choral Evensong door de Schola Davidica uitgevoerd. Rouwkema schrijft, hoewel een echte Nederlander uit Drenthe, in een lyrische en toegankelijke echt Engelse stijl, die koor en luisteraars meeneemt in mooie melodielijnen, waardoor de overbekende teksten, die al door zovele Engelse componisten zijn getoonzet, opnieuw binnenkomen en mensen raken.
De hymns in deze Evensong zijn uit The New English Hymnal en typical English: ‘As pants the hart’ (337) en ‘Eternal Ruler of the ceaseless round’ (355). De Responses zijn van William Smith. In beide psalmen 143 en 6 smeekt de dichter om verlossing van de vijand, een aanhoudende roep om erbarmen. In Psalm 6 wordt aan het eind de omslag van klacht naar vertrouwen muzikaal benut door vanuit de in mineur getoonzette chant van Henry Purcell over te gaan op een majeure zetting van William Turner. Een glimp van licht.
Kom ook luisteren naar dit mooie samengaan van continentale en Engelse muziek in de Choral Evensong op zondag 24 februari.
Het koor staat onder leiding van Daniel Rouwkema, het orgel wordt bespeeld door Jan Hage.
Aanvang is 17:00 uur, de deuren van de Janskerk gaan open om 16:30 uur.
Toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.