Ze staan nu online: de opnamen van de speciale Choral Evensong ter gelegenheid van veertig jaar Choral Evensongs Utrecht. Verzorgd door Schola Davidica Choir, met medewerking van zangers en zangeressen van verschillende Evensong-koren uit heel Nederland. Uit wel tachtig (!) kelen van koorleden van het Kloosterkerkkoor (Den Haag), Magnificat (Emmen) en Choral Voices (Groningen). Klik hier voor de opname. Klik hier voor het programmaboekje.
MultiChoral Evensong 25 juni 2023
De vier koren staan onder leiding van Daniel Rouwkema, dirigent van al deze koren. Daniel is erkend ambassadeur en pleitbezorger de anglicaanse koormuziek uit verleden en heden. En hij is ook zelf componist. De orgelbegeleiding is in de vertrouwde handen van Jan Hage.
Op het programma staan onder meer I saw the Lord van John Stainer en de Canticles) van Healey Willlan. Maar ook bijvoorbeeld het juichende Jubilate Deo van Hendrik Andriessen. We sluiten af met de klassieke Prayer of St.Patrick, smaakvol getoonzet door onze eigen Daniel Rouwkema.
Een goede illustratie
Het programma van deze MultiChoral Evensong illustreert goed de ontwikkeling van de Choral Evensongs in Nederland, en die van ons als Schola Davidica. Want de Evensongs zijn enerzijds schatplichtig aan de anglicaanse traditie waaruit ze zijn voortgekomen. Maar anderzijds hebben ze zich ontwikkeld tot eigenstandige koorconcerten waarin ook de continentale inbreng een plaats krijgt.
Dat blijkt al uit het repertoire dat we zingen. Daarin is naast Purcell, Byrd, Stanford en Rutter ook plaats voor Fauré en Duruflé, voor Bach en Händel, voor Rachmaninoff en Kastalski. En natuurlijk ook voor eigentijdse componisten als Gert Oost en Daniel Rouwkema; componisten die niet alleen putten uit klassieke Latijnse en Engelse teksten, maar ook werken op basis van teksten en vertalingen van Pieter Oussoren en Sytze de Vries.
Veertig jaar Choral Evensongs in Utrecht
Hoe het begon
We schrijven 1983. Een groepje zangers verleent medewerking aan de Vespers in de Utrechtse Lutherse Kerk. Ze zingen nieuwe Psalmvertalingen van ds. Pieter Oussoren, auteur van De Naardense Bijbel. Musicus/organist Gert Oost componeert de muziek, in de vorm van chants. Dat is muziek om de onberijmde psalmen meerstemmig reciterend te kunnen zingen. Daarmee is de aandacht gericht op de Anglicaanse muziektraditie.
Dit initiatief groeit uit tot een complete Evensong. En uit die eerste ad-hoc groep van zangers ontstaat al gauw een hecht koor: de Schola Davidica. Die naam verwijst naar haar oorsprong, het zingen van de Psalmen van David. Sindsdien verzorgt de Schola tot op de dag van vandaag iedere vierde zondag van de maand een Choral Evensong in de Janskerk van Utrecht.
A typical Anglican sound
De eerste dirigent, Ab Kraaypoel, kan vanuit zijn ervaring de Engelse sound goed overdragen. Vanaf 1988 leidt Lisette Bernt de Schola Davidica met grote toewijding en bezieling, ruim 26 jaar lang.
In 2016 neemt Daniel Rouwkema het stokje over. Als kenner van de anglicaanse traditie werkt hij enthousiast aan de overdracht daarvan, met veel aandacht voor ‘particularly the psalm’. Ook met de organisten hebben wij het enorm getroffen. Na het overlijden van Gert Oost in 2009 volgt Jan Hage hem op. Sindsdien kunnen we genieten van zijn virtuoos orgelspel en verrassende improvisaties.
MultiChoral Evensong
Veertig jaar geleden legde Schola Davidica haar Engelse zaadje in vruchtbare Nederlandse bodem. Sindsdien laden wij ons regelmatig op aan Engelandreizen.
Dit jaar vieren we onze veertigste verjaardag! Dat begint met de Choral Evensong van vandaag: een echte MultiChoral Evensong. Want vandaag zingen we samen met zangers van de andere koren waar onze dirigent Daniel Rouwkema leiding aangeeft: het Kloosterkerkkoor uit De Haag, Magnificat uit Emmen en Choral Voices uit Groningen.